Monday, February 28, 2011

Lets Learn Hanguk (Korean) 2

okay. okay. sebelum i continue tengok feveret show i OH! MY SCHOOL, kita sambung belajar bahasa korea dulu. kali ni i nak tunjukkan ayat lazim dalam percakapan orang korea yang sememangnye unik! keke~

basic phrases

HANGUK
PRONOUNCE
ENGLISH
ye
yes
아니오
An-ni-yo
No
괜찮아요
Kwen-chah-nah-yo
Are you all right?, forget it, never mind
안녕
An-nyeong
Hi, bye-bye, farewell
안녕하세요
An-nyeong-hase-yo
Hello, good day, how are you?
감사합니다
kamsahamnida
Thank you (formal)
고맙습니다
Koh-mahp-sumni-da
Thank you (less formal)
죄송합니다
Che-sohng-hamni-da
I’m sorry (intense)
미안해
mi-ahn-hae
I’m sorry
미안합니다
mi-ahn-hamni-da
I’m sorry (less intense), excuse me
보고싶어
Bogo-sip-eo
I miss you
사랑해요
Sarang-hae-yo
Love you


*ade setengah perkataan / ayat yang ade banyak makna yang sama seperti 괜찮아요? (kwen-chah-nah?) yang jugak boleh dijadikan soalan dan jawapan (are you okay? --> i'm okay)

*nanti i sambung untuk kata nama pulaks~ aigoo~ dah macam masuk sekolah tadika balik! keke ©©*

Sunday, February 27, 2011

manja sangat!

tetiba i rasa font baru blog i ni mengada-ngada.

manja sangat!

comel tak?

keke~

He's Beatiful >< A.N. Jell's Parody of SuJu's Sorry Sorry



part ni memang tak leh blah! comel sangat! ©©


FT Island's I Hope...

i hope i dapat jumpe Lee Hong Ki~ ©©

Lets Learn Hanguk (Korean) 1

akhirnye i dapat wat tutorial ni. untuk uols yang nak belajar bahasa korea. akceli i pon belum abes lagi belajar tapi kita wat step by step dulu lah yek. now, i nak tunjuk kat uols KOREAN ALPHABET. ni kira basic lah nih.


CONSONANTS


Hanguk Alphabet
Romanization
Equals To
G, K
Guess, King
N
Name
D, T
Day, Toy
R, L
Rock, Ill
M
Mother
B, P
Boon, Pan
S
Sigh, Wet
NG (silent in initial position)
Sing
J, Z
Jam
CH
Church
K
Key
T
Tree
P
Pizza
H
Hello
kk

tt

pp

ss

jj



VOWELS



Hanguk Alphabet
Romanization
Equals To
A
Father
ya
Yatch
eo
Saw, Lawn
yeo
Yawn
O
Home
yo
Yolk
U
Moon
yu

You

eu
Put
i
Meet
ae
Hand, Pan
yae
Yam
E
Set, Ten
ye
Yes
wa
Watt
wae
Wear
oe
Wet
wo
Water
we
Wet
wi
We
ᅳᅥ
Ui, eu eo




next entry i akan tunjukkan phrases yang biasa digunakan oleh Koreans dalam everyday use pulaks.

An-nyonggg~ ©©

yang dicari suda dapat~ yay!

i baru jek balik dari tesco extra cheras. tadi pi umah uda i kat desa tun razak. kemas-kemas barang dia. amik ape yang patut. dia dah tak duk situ dah. dah pindah kampung i kat perak. so tadi lepas pi umah uda i and auntie i singgah tesco. satu penemuan yang tak disangka! yang i carik selama ni dijumpai! suka gila i! i bukan gila ok. just suka sangat. ape yang i dok carik tu? jeng jeng jeng...





i memang dah lame carik kotak yang serba comel nih! nak buat isi barang-barang i... tadi bila jumpa kat tesco i terus jek amik. sayangnye ade corak ni saje. pastu tinggal dalam 3-4 set jek lagi. ape lagi, i pon rembat manja. 


mari tengok ape yang i isi kat dalam kotak comel i nih~ kekeke...




ade majalah i. i ni kipas-susah-mati utopia. keke~ cd feveret i. oppss~ bill berukband i pon ade. kotak ni spacious! i very the LIKE one! one more thing, this comel box can be a stool to sit on! bagus kan! ©

not only that, kotak comel i ni jugak boleh bertindak sebagai meja lappy i! tu pasallah i've been searching this box for so long! nak tunggu jj sale, alamat lah! keke~

goggle page i >< f.t island <> hong ki collage

sekarang i rasa sangat happy! lagi happy daripada balik dating dengan bf. bf?

Saturday, February 26, 2011

dulu lain sekarang lain woo~

ape beza antara dulu dengan sekarang?
dulu i kecik, comel jek.
sekarang i dah besar, tapi still lagi comel. ^w^
dulu i pegi sekolah.
sekarang i pegi keje.
dulu i mintak duit kat ayah & mak lau nak beli ape-ape. siap guling-guling lau tak dapat.
sekarang i beli ape-ape pon pakai duit sendirik.
dulu i minat semua nih~

kakak britney.  kakak i tau!

sape yang tak ngaku tak penah jadik die-hard fan diorang? saya mengaku! NICK CARTER!!!

masuk sek menengah dah giler pada good charlotte. JOEL MADDEN! I LOVE YOU!!

hard-core fan my chemical romance. i sanggup beli 2 album diorang sekali gus time practical dulu. MIKEY WAY!!  

sekarang i minat yang nih pulaks~ ©©©

my honey HONG KI
©©©

tiap-tiap hari i dengar diorang ni melalak FT ISLAND >< I"M A *PRIMADONNA

ah~ a.n.jell angels~ my honey HONG KI pon ade taw!


korean actor generasi sekarang JANG GEUN SUK! gila hensem!

lagi satu citer yang wajib tengok! MARRY ME, MARY!

beast! arrgghh~ yoseob so cute-ta!

SHINee... sape yang tak suka mereka nih~

yang ni tak kenal tak tau lah! SuJu! Hee Chul oppa~
kalau bakal bf i x paham dengan minat i nih, i akan bagi dia paham abes-abes. kahkahkah~


*primadonna--> merujuk pade peminat FT Island


*sape mamat malaysia yang ade rupe korean tu? hint--> sorang atlet. hikhik©©©*

impian akan datang~

i baru jek balik dari the mines. terus on lappy and update blog. saja jenjalan. bukan dengan pakwe. i takdak pakwe nak bawak i pi jenjalan. i pi ngan family auntie i. jimat duit i sebab i takkan kua duit kalau i kua ngan depa.

tadi mase lepas abis solat maghrib kat surau the mines kitorang lalu kat pusat bowling. patut lah mase masuk area surau bising kemain. ingatkan ape tadi! i tengok diorang main. happy-happy saja. masuk longkang pon takdak kisah. teringin nak main jugak. kalau main ngan bf best kan?

suka-suka saja~

bola boling berat dan besar~

tak dapat main snap pic pon okay lah~

Oh! My School 2

malam tadi i tido pukul 3 semata-mata nak layan citer Oh! My school. i tengok sampai episode 8 tapi tak abis sebab dah ngantuk giler. citer memang lawak & menghiburkan. i couldn't say more!
lencana sekolah



x sedar pulaks~ malu nye!

sejak bangun kul 11.30 pagi tadi baru sekarang i tersedar, i belum mandi lagi!

ahh!

malu i~ >w<

nanti post lagi~

lalalala~

Tuesday, February 22, 2011

Oh! My School 1

ingat tdi nak post entri baru lepas bukak fb. nampak gayanye, tak de! hahaha... (^w^) i tengah bizi tengok citer ni. so don't kaco-kaco ok. an-nyonggg~ (bye in korean) XOXO

lalink i kira 4 berdiri dari kiri ©©©©


to all kpop fans, i advise you all tengok citer ni (this is not drama) and be happy! ©©©©

*tgk episode 1, MinHo mmg sweet lh! aigoo~ tp x leh lwn kecomelan hong ki i! ©*

Monday, February 21, 2011

saya sibuk~ jangan kacau

dah lama tak post entri. lately ni sibuk jek. kat ofis tok sah ceghite. rhb memang sengaje kan nak menyusahkan i! sampai tak de mase nak berpoya-poya. huh! menci taw! *en. z yang disayangi, jangan seksa i camni~ u tak kesian kat i kew? T_T* tapi sekarang ni i tengah sibuk! syuhhh syuhhh~ study korean i pon belum katam lagik. susah jugak yek! nanti i wat post pasal ni. sekarang takdak mood lah =.="

i nak kumpul banyak-banyak gambar LEE HONG KI <-- my current obsession. ok. i tak pernah begitu obses dengan artis cam sekarang ni (poyo jek cik ija nih! tak pernah konon! XDD)

tadi godek-godek tenet selepas bukak fb (lately fb agak boshan ye~) jumper site yang membolehkan i tengok korean variety show. i suke taw! not dramas people! variety show cam kat mesia ni jugak. kalau mesia ade af lah, mentor lah, raja lawak lah. kat sane pon ade tapi casts dey all adelah celebs tu sendiri (bukan wat audition carik celebs ok). and then diorang akan wat cam-cam program dalam show tu selain nyanyi and so on. i nak sangat tengok OH! MY SCHOOL / 100 POINTS OUT OF 100. i hope the site that i have discovered works wonder for my korean craving!

to my sweet lee hong ki, saranghae~ haha! nak jugeeekkk!!!

*muacchhh!!*

*ade sape-sape yang menyerupai mamat di atas ni, tolong bagitau saya ya~*


Tuesday, February 15, 2011

tak ade keje la nih~ hahaha




bila i tak dak keje nak buat, ni lah keje i... collage simple using paint tool (i tak install photoshop & illustrator lagi~)


i memang rajin kan kan kan... ©©©

I LOVE KOREA!

<gile ape minah ni? buang tebiat ape? patut buang negeri jek nih! sesedap otak jek cakap "I LOVE KOREA"! sungguh tak patriotik! tak sopan tau!>

suda...suda... jangan nak bertekak (dengan diri sendiri...) sekarang ni i nak story kat uols (tak kuasa mak!) semenjak i terjebak semula dengan drama korea (dulu stop kejap sebab tak banyak citer besh!) i dah cam tergila-gila kan ape-ape saje pasal KOREA. bukan KOREA UTARA ye anak-anak... i tak nak pi perang! mak tak sanggup! 

semua ni start lepas i tengok citer "HE'S BEAUTIFUL/YOU'RE BEAUTIFUL" lakonan Jang Geun Suk (Hwang Tae Kyung), Park Shin Hye (Go Mi-Nam/Go Mi-Nyu), Jung Yong Hwa (Kang Shin Woo) and Lee Hong Ki (Jeremi). tapi kan, before i tengok citer ni, i dah terlebih dulu tengok citer MARRY ME, MARY/ MARY STAYED OUT ALL NIGHT yang jugak lakonan Jang Geun Suk (Kang Moo Kyul) alah mamat yang i dok gila kan mase entri lepas i tu... tapi kan kan kan, i cam dah terminat orang lain pulak! <OH! sungguh kijam u ni cik ija! mane boleh u suke kat orang lain pulak?! Kasihan sama Geun Suk!> 

now mamat i i dok gila kan pulak ialah LEE HONG KI a.k.a JEREMI dalam citer He's Beautiful tu. wae? eh silap! why?! sebab dia mamat paling QIUT i pernah jumper (ok. fine i memang tak pernah jumpe dia.) dalam muka bumi nih! wajah dia terlampau comel! i memang suka tengok muka dia! hari-hari tengok tak pe sampai i siap wallpaper kat lappy i and hp i! suke i! 

lepas i tangkap cintan sama mamat ni, i pon goggle lah info pasal dia nih~ looks like dia ni actual singer/musician! ok, dalam citer He's Beautiful position dia hanyelah drummer band. oh! i lupe nak wat briefing pasal citer He's Beautiful ni. dia mengisahkan disebalik kehidupan sebuah idol band kat korea. manager band ini nak carik sorang lagi potential musician untuk melengkapkan band ni sebagai second vocal sebab vocalist band ni ade voice problem. bile dah  dapat carik member ke empat, mamat ni pulak cedera dah terpaksa menjalani surgery kat US (apsal cedera i pon x tau! nak jadikan citer lah tu~) hal ni tak diketahui oleh president recording company tempat deyall bernaung. so untuk meng-cover ke-tak-ada-an member ke empat ni, manager tersebut pon carik lah candidate yang sesuai untuk gantikan sementara tempat mamat tersebut iaitu adik kembar dia. tapi adik kembar dia pompuan. si manager ni ape lagi merayu-rayu bagai nak rak (melebih pulak cik ija nih~) suruh si adik kembar ni gantikan tempat abang dia untuk sebulan. ni maknanye si adik kembar ni kene menyamar jadik abang dia yakni jadik lelaki. mulanye sia adik kembar ni tak mo. ape gila ka suruh orang pompuan menyamar jadik lelaki. tapi selepas dicocok-cocok dek manager ni tadi, si adik kembar ni setuju. alasannye manager tu cakap impian abang si adik kembar ni nak carik mak diorang dan kalau dia berjaya sebagai artis, dia boleh carik mak diorang. later, bermulalah kehidupan baru si adik kembar ni yang dulu nye sorang nun-to-be (dok kat asrama gereja) kepada star-to-be. cam-cam perkara berlaku kat dia. dia terpaksa merahsiakan jantina dia sebab asalnye dia memang tak mo join band ni tapi demi abang dia dan misi mencarik mak dia, si adik kembar ni telah bersusah payah. tapi 'kejantanan' dia tak tahan lama pon. awal-awal citer lagi dah kantoi yang dia ni pompuan. tapi hanye Hwang Tae Kyung and si manager yang tahu. si adik kembar ni terkantoi dengan Tae Kyung pon secara tak sengaja. sorang lagi band mamber Shin Woo pon tahu gak yang dia ni pompuan tapi si adik kembar ni tak tahu yang mamat ni dah tahu (banyak nye 'tahu'! pening i!) mamat ni tah bagitahu (tahu lagi!) pade si adik kembar ni yang dia tahu (~) sebab dia nak tengok ape yang akan terjadi lepas tu. yang last tahu (huhu~) adelah Jeremi si rambut emas. yang si rambut emas yang comel ni pulak ingatkan dia 'gay' sebab suka pada si adik kembar ni (mase tu dia tak tahu~ yang si adik kembar ni pompuan) tapi bile Tae Kyung bagitahu kat Shin Woo dan Jeremi yang si adik kembar ni sebenarnye adelah pompuan baru lah Jeremi melompat kegembiraan sebab dia bukan 'gay' (yay!) bila masuk bab cinta pulak biaselah mestilah ade benda yang kelakar and ade benda yang sedih. benda yang kelakar adelah antara si adik kembar dengan Tae Kyung. Tae Kyung memang funny dalam citer ni (tapi Jeremi lagi dead funny plus comel!) Tae Kyung sorang yang perfectionist dan control freak. so si adik kembar ni naif sangat ikut jek cakap si Tae Kyung ni... Shin Woo pulak asalnye cume nak memantau si adik kembar ni tapi last-last dia tangkap cintan pulak ngan si adik kembar ni. tapi selaku hero kedua biasenye kempunan, ye dak? betul lah tu~ the real hero gets the heroin. tapi yang tak boleh blah bile tengok citer ni ialah aksi-aksi comel Jeremi si rambut emas. uol perasan tak fb badge i ade gambar mamat rambut emas? tu lah Jeremi i! (Jeremi i? hehe... ©©©) ok suda suda. citer banyak tak guna, uol pi tengok citer tu sendiri ok.

so back to LEE HONG KI, mamat ni tersangatlah talented! as i said, i goggle mamat ni dalam tenet and tadahh! rupenye mamat ni memang dah lame belakon (kirenye start career sebagai child actor) pastu diserap masuk kedalam satu korean band sebagai penyanyi iaitu FT ISLAND (stands for Five Treasure Island - punye lah cheesy nama band tapi lagu ade elemen rock + ballad). dia ni menyanyi kelas tau! tip top! suara dia boleh bikin pompuan kat luar sana cair... (termasuklah i! ©)  umur dia... ehem! lagi muda dari i. ok fine. kekadang i memang suka pada lelaki yang lagi muda sebab comel (oh cik ija!) Hong Ki lahir tahun 1990 i pulak 1987... tak pe, gap tak banyak kan... hahaha! (sungguh tak sopan!) anyway, sekarang ni i memang dah totally hooked up dengan FT ISLAND sampai hari-hari i dengar lagu diorang (sebab nak dengar suara Hong Ki yang merdu tu ©) lau tak dengar sehari rase cam tak cukup sifat jek hari tersebut (melampau! hahaha...)

Now i tengah belajar Korean online. tak payah pergi kelas belajar bahasa yang mahal-mahal tu. online jek dah boleh. pulak tu ade Goggle Translate, lagi lah senang! nanti i pergi korea senang i nak berborak dengan Hong Ki... kan kan kan...


*ade sorang mamat kat malaysia yang ade rupa korean... sape? hehe ©©©*

Saturday, February 12, 2011

KOKO :: kasihan my lovely kitty (T_T)

gile lame tak hapdate blog. i tau. lately i takdak mood nak menulis (sebenarnye malas, ngakujelah cik ija oii~) ni dah masuk minggu kedua lepas raye cina. mase raye cina tu i balik my home sweet home kat jb. dah lame tak balik. rindu pada anak-anak i.. (tu meng-refer-kan kepada kucing ye, jangan pikir benda lain pulak!) so hari wilayah lepas (cuti umum untuk negeri berstatus wilayah jek) i balik jb naik bas. double decker you. tapi i dok bawah jek. tiket i diberi seat bawah bukan atas, so jangan nak buat rules sendirik pulak. tapi before i sampai ke bukit jalil, adelah satu incident yang tak boleh blah. bagpack i putus tali pulak. dah lah i dah terlambat nak kejor bas ke lrt lagi, boleh pulak beg tu menemui kecelakaan! terpaksa i patah balik ke rumah dengan berlari manja tukar beg. sudahnye, i pergi lrt naik teksi jek. i siap cakap uncle teksi tu suruh drive cepat sikit tapi dia jawap "ini suda cepat maa... tak boleh cepat lagi..." i terus diam. bukan ape, malas nak bertekak ngan uncle tu. janji sampai lrt sudah. thankfully i sampai bukit jalil tak terlepas bas. bila dah sampai stesen bas larkin, i suruh my ayah amik i. ape kelas naik teksi kan? on the way nak balik umah tu, my mak cakap kucing i dibogelkan. huh?! bogel?!  my mak cakap my kucing KOKO (hilmi, takdak kene mengena ngan hang, ok!) terkena gam tikus pada badan dia last week. i tanya my mak cam mana boleh kena, dia jawap tak tau. i tau kucing i ni aktif dari segi merayau. maybe dia terkena gam tu mase merayau-rayau. bila sampai umah jek i terus carik my KOKO. bila my KOKO balik i tengok lah keadaan dia. sedey nye T__T ! terpaksa ditogelkan bahagian yang terkena gam tu sebab dah terlekat dengan kertas kadbod. my KOKO ni manja. i balik jek dia terus nak manja-manja dengan i. sian tau! i uploadkan pics yang my ayah amik mase kat vet tuh~

KOKO selepas dibiuskan

doktor dah shave have of her lower body pastu bubuh ubat sapu kaler kuning (tak sure ubat ape)

bahagian KOKO yang disapu ubat

ni pulak keje yang i buat masa boring dalam bas O_o


sekarang i dah jadi absolute korean crazed. hari-hari dengar lagu FT Island. nape? nanti i bagitau yek! XOXO